
FISCAL YEAR 2008 DIRECT AND REIMBURSED PROGRAMS – CIVIL WORKS 
CONTINUING RESOLUTION AUTHORITY 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 
Question:  What is the most that we can allot to an O&M PPA?  The House report only 
provided funding for O&M by region. 
 
Answer:  The amount of CRA funds allotted to each eligible O&M PPA may not exceed 
the lesser of the amount provided for the PPA in the House Report or the amount 
provided for the PPA in the Senate Report.  For the O&M account, the House amount 
for each PPA is assumed to be equal to the PPA-specific amount in the O&M backup 
table, as adjusted to reflect the changes discussed in the House report.  In addition, 
MSCs should plan their allotments under the CRA and any CRA extensions so that the 
sum of allotments to all O&M PPAs in a water resources region for the entire FY would 
not exceed the House amount for that region.   
 
 
Question:  What information is needed to obtain approval to allot funds to a PPA with 
zero funds in the House or Senate report? 
 
Answer:  If either the House Report or the Senate Report provide zero funds for a PPA, 
MSC’s may not allot any CRA funds to that PPA without prior CECW-I approval.  In this 
case the MSC request should include for each PPA the recent funding history, House 
and Senate amounts for FY 2008, interested Members of Congress, the amount 
proposed to be allotted, and the proposed use of the funds. 
 
 
Question:  Should we fund work in the account proposed by the FY 2008 budget? 
 
Answer:  Work does migrate among accounts during the CRA.  A type of work that was 
funded from a particular account in FY 2006 and 2007 will be funded from the same 
account under the CRA.   
 
 
Question:  How do we fund the preparation of a peer review plan for a study that does 
not have one? 
 
Answer:  MSCs may allot funds to a study for only the costs of preparing the peer 
review plan.  Upon completion of the peer review plan, additional funds may be allotted. 
 
 
Question:  How are the MSC and SFOA allotments to project-based Remaining Items 
determined?   
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Answer:  Each MSC/SFOA will prepare and coordinate with the Program Manager for a 
Remaining Item (including the CAPs) a plan for program execution while under the 
CRA.  Funding for each Remaining Item will be assumed to be equal to the lesser of the 
amount for the Remaining Item in the House report or the amount for the Remaining 
Item in the Senate report. 
 
 
Question:  Can we allocate funds to section 206 projects that were not named by the 
House for FY 2008?  The namings add up to nearly the amount authorized per year 
($25 million). 
 
Answer:  See answer above. 
 
 
Question:  What is the threshold for FY 2008 below which a contract must be fully 
funded? 
 
Answer:  $10 million. 
 
 
Question:  What will happen if FY 2008 funds obligated on a project exceed the amount 
than it ultimately receives in the Conference plus funds reprogrammed in the 
meantime? 
 
Answer:  If funds already obligated on a PPA exceed the cumulative allotment, a 
reconciliation will be required.  Like a reprogramming, a reconciliation involves 
revocation of funds from a source PPA and re-allotment to a receiving PPA.  The 
Committees will be notified of reconciliations, but the reconciliations are not subject to 
the reprogramming restrictions of section 101 of the E&WDAA 2006.  The requirement 
that allotments to projects with zero funding in the House or Senate receive prior 
CECW-I approval is designed to minimize the risk of needing reconciliations. 
 
 
Question:  What does section 104 of the CRA mean? 
 
Answer:  It means that FY 2008 funds under the CRA cannot be allotted to a PPA for 
which no funds or other budget authority were available in FY 2007, that is, the PPA 
had no unobligated carry-in to FY 2007 and that did not receive any additional funds or 
budget authority in FY 2007.  This restriction is in addition to the limitation in section 101 
that the conditions of the previous Act apply, whereby only PPAs that received funds in 
FY 2006 can be funded.  For a non-CAP PPA, section 101 and section 104 together 
mean that the PPA can receive a CR allotment only if it received funds in FY 2006 and 
had funds available in FY 2007.   
 
For a CAP PPA, the PPA can receive a CR allotment if it received funds in FY 2006 and 
carried funds unobligated into FY 2007, or if it received funds in FY 2007.  This is 
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because in FY 2007 each CAP program was a PPA, not the CAP projects, so projects 
not funded in FY 2006 could be funded in FY 2007.  
 
 
Question:  How is the bottom line for each account computed? 
 
Answer:  In accordance with OMB Bulletin 07-05, the bottom line for each account is the 
lesser of two percentages times an annual amount.  One percentage is the pro rata 
percentage, 47/366 or 12.84 percent.  The second percentage is the historical 
obligations for the period of the CR as a percent of historical obligations for the entire 
fiscal year.  In computing historical obligations, we used FY 2007 data.  The annual 
amount is FY 2007 enacted (the Work Plan amount). 
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